16 de maig 2009

Canvis a la via Neusnidó.


El dilluns passat el Jordi Martínez, un company d'escalada, em va trucar per dir-me que havia anat a fer la via Neusnidó i que li havia agradat molt. Però quan m'estava explicant com l'hi havia anat, a mi no em quadrava els que ell em comentava amb les característiques de la primera tirada de la meva via. Després de comentar el que ell havia vist, varem deduir que algú havia desequipat la R1 i que per tant ara s'havia de fer en la R1 del la via del Savinot Feréstec.

Estranyat per tot això, avui he aprofitat que sortia a escalar amb el Francesc, que encara no havia escalat a Malanyeu, i hem anat a repetir la via i alhora refer la R1. Però les sorpreses han anat apareixen una darrera l'altre.
Aquesta via, que tan sols fa 4 mesos que la varem obrir, ha patit, en la seva primera tirada, una transformació que sembla d'expedient X.
- Han posat 2 parabolts a 15m del terra, a sobre del pas de 6a+, com si fos un punt des d'on despenjar-se però, 5m més amunt, ja hi havia una reunió provisional que jo hi havia fet a l'equipar la via i que pensava deixar per poder fer únicament aquests primers metres.
- Han substituït alguns parabolts per pitons, escarpes amb anella o ponts de roca.
- Han eliminat la R1.

De fet els canvis únicament afecten la primera tirada i malgrat aquests, continua estant ben assegurada. De fet hi han afegit 2 o 3 ponts de roca i un pitó i per tant està més assegurada.
Ara la R1 s'ha de fer en la R1 de la via Savinot Feréstec ( 3 pitons relligats amb bagues)

Puc entendre que algú justifiqui aquests canvis, si els ha fet l'escalador que va obrir la via Savinot Feréstec, ja que la Neusnidó puja durant uns metres molt aprop seu o fins hi tot hi coincideix. Però si ho fet alguna altre persona, la veritat es que no ho entenc.




Així és com està el tema de les reunions de la primera tirada.

La meva intenció era tornar a posar les xapes desaparegudes de la R1 ja que em pensava que únicament les havien tret, però un cop he arribat al peu de la reunió, he vist que també han xafat els espàrrecs i que per tant caldrà tornar a foradar si vull reinstal·lar la R1.

Un cop llegit el comentari anònim que m'han fet al bloc, he decidit no tornar a equipar la 1a. R.1 i modificar la ressenya, explicant que la R1 cal fer-la en la de la via Savinot Feréstec
La R1 ara es fa a la del Savinot Feréstec, 4 o 5 m per sota i a la dreta de la R desapareguda.

Uns metres més amunt, han substituït un parabolt per una escarpa amb anella. per què ??
i 1'5m més amunt hi han posat un nou pitó !!

El Francesc a la R2. ( la de la via Rock Suave) mentre jo estava fent la 3a. tirada, els millors metres de la via !!!


Rapelant la via per la R de la Rock Suave, mentres una altre cordada, la Mar i el Toni de Tarragona, fan la via Neusnidó disfrutant de valent.

8 comentaris:

Gatsaule ha dit...

No deixen de ser curiosos els misteris del costat fosc de l'escalada...

Hem d'estar vigilants, els talibans es troben per tot arreu!

Anònim ha dit...

Potser esperat a foradar més, no sigui que tot plegat és perque ja hi anava algun itinerari per allà!

si no si que es ben curiós...

Els talibans no acostumen a fer ben be això!!

Salut, bernat

Anònim ha dit...

Hola Company! Això no és un cas d'expedient X com vostè anomena. Això és tornar a deixar les coses com estaven, ja que vostè ha desfigurat part d'una via clàssica, la "Savinot Feréstec". Això torna a ser una repetició d'un cas que es va donant sovint els ultims anys; via vella trepitjada per via nova. Com que la via vella ja no s'escala perquè està poc assegurada i no se sap ben bé per on puja, doncs hi posem uns parabolts a sobre i arreglat, així podrà pujar tothom per allà.
No s'enfadi perquè almenys ara la "malifeta" està arreglada i la seva via es podrà repetir sense problemes. No s'ho agafi com un atac dels talibans, sinó com la reparació d'un petit desperfecte causat per una acció, la seva, probablement involuntària o per manca d'informació. Espero que respecti les actuacions dutes a terme i no torni a posar parabolts allà on no n'hi han hagut mai (i on ja hi ha persones que hi havien escalat, poques vegades, això sí). Allà mateix la gent té mooooooltes més vies noves amb xapes relluents on fruir de la roca sense passar angúnies. Deixin alguna cosa per als escaladors clàssics que encara els agrada el sabor de l'aventura autèntica, pocs però existents.
Moltes gràcies.

Joan Baraldes ha dit...

Bon dia Company.

Gràcies per enviar-me el teu comentari.
Estic d'acord amb el que em dius, soc conscient que la via Neusnidó passa durant uns 20 m per on ja anava la Savinot Ferèstec i que la R1. estava en aquest tram compartit. Per tant no tornaré a instal.lar la R1 desapareguda ja que la via es pot fer perfectament en la R1 de la Savinot Ferèstec. (Jo vaig muntar la meva R1 en aquell punt per intentar allunyar-me de la via existent)
Pel que em dius però, intueixò que el parabolt de més que hi ha a 15m del terra, quan la via encara no coincideix amb la Savinot Ferèstec, el va posar algú altre que no te res a veure amb aquets reequipament de la 1a. tirada de la Savinot Ferèstec.
Per cert, saps si la via Savinot Ferèstec ha estat restaurada del tot ( igual que en la primera tirada) amb nous ponts de roca i pitons ?
Gràcies per la informació que em puguis donar i pel teu comentari.

Salut i a tibar

Jesús Alejandre ha dit...

Bona decisió Joan, si es pot fer tal qual ha quedat. Millor no embrutar més la roca. Prou malament ha quedat amb els espàrrecs trinxats.
salut. jesús

Mingo ha dit...

Bones Joan. Crec que la teva decisió és molt bona.
Una abraçada

Anònim ha dit...

Gatsaule: de costat fosc res, ja veus que simplement les coses tornen tal i com estaven.

Joan B: Bona desició, pero tot i així hi ha una cosa que no entenc, savent l'existència de l'altre via com hi pots fodarar així com així, entenc que potser no savies per on anava ben bé,.. en fin

Salut i bones escalades, bernat

Joan Baraldes ha dit...

Bernat,
Quan al equipar vaig arribar a la meitat de la 1a tirada, vaig veure que hi havia ponts de roca vells i vaig intuir que debien ser de la via Savinot Feréstec, llavors vaig intentar separar-me'n uns metres i muntar una nova reunió 6 o 7 metres més amunt i a l'esquerra, per respectar la via existent, també sabia que més amunt la meva via anava a la dreta i que la del Savinot debia anar a l'esquerra i que per tant, al igual que ens els primers metres de la via, en els 100m restants, es difenciaven clarament l'una de l'altre. Dit això, deixam també que faci una reflexió al respecte de les parets per on passa una via antiga, i que ningú repeteix per tenir les assegurances velles. Fins a quin punt s'ha de respectar aquella línia si el que la va obrir no vol o no pot restaurar-la ?. És licit que un altre escalador ho faci ?. I si ho fa, ho ha de fer amb els mateixos materials antics de l'epoca, és a dir, tacs de fusta casolans, filferros, cordinos de baixa resistencia i escarpes casolanes, o bé pot aportar-hi cordinos de dinema, keblar o altres materials més moderns i resistents ?. En definitiva, el respecte a una línia, als materials emprats fa 10, 20 o 50 anys i a l'estil de l'escalador que va obrir la via, pot hipotecar un pany de partet ?
Jo no se que contestar i unicament se'm acut que cal aplicar el màxim de respecte a les obres dels altres, però també considerar a la muntanya un espai a on tots i podem dir i fer la nostra.
Les principals i més maques linies de totes les parets del mon estan obertes des de fa molts anys. Algunes han estat restaurades pels propis aperturistes o per altres escaladors i es poden repetir amb una certa seguretat, però n'hi ha moltes altres que no és així, i que per respecte o por a ser criticats si es restauren, cauen en l'oblid i deixen de ser patrimoni de tots. Aquest és un problema que s'anirà agreujant amb el temps i que te dificil solució si els uns no som respectuosos amb les vies dels altres i alhora no es compren i s'accepta que el temps passa per a tot i tots, i que les coses han de canviar.
Salut i a tibar