3 d’oct. 2011

Collegats. Via Performance


Aquest diumenge vaig anar amb en Joan Prunera a escalar a Collegats. Aquesta via, de 5 tirades, te les 3 primeres tirades molt maques, una quarta de transició i la darrera força difícil i maca, en la que, tot i fer A0, has d’escalar per poder fer el tram més difícil de la tirada.

La roca és molt bona. La via està molt ben assegurada amb parabolts, només cal portar unes 12 cintes exprés. Per accedir a la R.0 cal grimpar i fer un parell de passos de III. A la 4a. tirada hi ha la possibilitat d’escapar-se per la dreta. A la 5a. tirada la ubicació dels parabolts, en el tram més difícil, obliga l’escalada i cal fer algun pas de V+. Si entres a les 10 del matí a la via, pots fer les dues primeres tirades a l'ombra.

Dades generals

- Via: “ Performance” 210 m 6a, ( A0/V+ obligat)

- Oberta: per P. Hurtado i Armand Ballart (Reequipada el 1995)

- Zona: Collegats. Moles del Pessó

- Orientació: Sud Oest

- Equipament: Parabolts de 10 mm i espits

- Material necessari: 12 cintes exprés. 1 estrep pot ser útil

- Aproximació: Des de l’aparcament per a 4 cotxes que hi ha entre els dos túnels de Collegats, cal pujar pel corriol. En 20’ arribarem al coll a on hi ha una torre d’alta tensió i a on comença/acaba la ferrada que utilitzarem en el descens. Continuem pel corriol direcció sud i, tot fent pujades i baixades, passarem per la cova de la serpent i pel mig d’un bosquet cremat. Tot seguit el corriol tomba a la dreta i ja podem veure la paret, amb l’agulla que ens indica el peu de via i a on hi arribarem cercant el lloc amb menys vegetació . Total 40 minuts

- Descens: Un cop a la R.5 pugem caminant uns 20 m i unes fites ens marquen un corriol a la dreta que, bàsicament planejant, va resseguint les parets fins que, als 15’, baixem a per una carena a la dreta a buscar l’inici de la ferrada.

1a. Tirada. 50 m, Inici de l’escalada pujant entre la paret i l’agulla, amb algun pas desplomat, ben assegurada amb 11 parabolts i 1 espit. El tram d’entrada a la R.1 és terrós. ( V )

2a. Tirada. 50 m, Inici maco i molt vertical, passat aquest mur arribem més fàcilment a la R2. la roca molt bona ( V)

3a. Tirada. 30 m Tirada que comença amb uns passos finets, sense gaire presa i que posteriorment va superant diferents ressalts. El passos més drets estan assegurats amb parabolts. (V)

4a. Tirada. 25 m Tirada que comença amb un tram de II grau per vorejar uns arbres per la dreta i que, un cop darrera, cal tornar clarament a l’esquerra per pujar fins la reunió escalant passos de III . No hi ha cap expansió. (III)

5a. Tirada. 35 m Tirada que comença amb uns passos finets, sense gaire presa, tot descrivint un arc esquerra/dreta i a on hi trobarem els passos més difícils i obligats de la via. (6a/ A0-V+)

Via molt recomanable

Iniciant la via

El Joan Prunera a la segona tirada

Superant els ressalts de la 3a. tirada

En els passos difícils de la 5a tirada


Baixant per les cadenes noves !! de la part superior de la ferrada. A la part baixa encara hi ha el cable molt primet i perillós i una corda vella de suport.

3 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Una clàssica de Collegats, bona l'excursió per arribar a peu de via oi? amb el Toni, quan la vam fer, una mica més i ens quedem a dormir dalt de tot, no sabíem trobar la ferrata.

Joan Baraldes ha dit...

Ei Jaume, És una via molt maca. l'aproximació no es fa llarga, únicament una mica salvatge els metres finals i cal tenir cura amb l'arribada a peu de via.
Trobar la ferrada és molt ràpid i fàcil ja que hi ha moltes fites que t'hi porten. De fet és tan ràpid que jo em vaig passar de llarg i vaig haver de recular !! sort que el Joan Prunera se'n va adonar i em va cridar que sinò encara ara caminaria je je je.

Salut i a tibar

Joan Prunera ha dit...

Ei Joan!!! la propera com dius tu, en un dia, i podria ser EL ÚLTIMO BURIL, no?