18 de gen. 2011

" Via Alba...oi? "




Aquest dissabte vaig acompanyar al Jordi Martínez al Serrat dels Monjos a acabar d'obrir una via en la que ell estava treballant. En dos dies anteriors, i amb l'ajuda del Kiki, ja havia equipat les 4 primeres tirades i ara volia acabar-la i sortir per dalt.
El nom que porta la via és una expressió habitual de la seva filla Alba i, tot i que de moment no podrà portar-la a fer la via perquè és massa petita, segur que li farà molta il·lusió.

La via comença uns 100m a la dreta del "Torrent Fondo", abans del gran sostre que presideix la zona i per on hi puja la "via del peluts". Al peu de via hi ha el nom escrit a la roca i una A gravada. Com que a la part alta de la via no hi ha cap reunió amb parabolts, hi trobareu el nom de la via escrit a les R per facilitar la identificació del traçat.

Material: La via està equipada amb parbolts, pitons i alguna baga en arbres o ponts de roca. Per repetir-la caldrà portar el joc de friends, ja que en els trams fàcils les assegurances allunyen i caldrà reforçar la R.9 i muntar la R.10.
Pel que fa a la roca trobarem de tot, com és habitual a aquesta zona. Trams de roca bona i compacta, i trams de roca delicada i llastres apunt de caure. Cal que el pas de les cordades sanegin la via, però heu de tenir en compte que totes les pedres que caiguin van directes al camí que passa pel peu de via i que és molt perillós ja que aquest camí sol estar força transitat.
La via veu trencada la seva continuïtat per un tram d'uns 80 m a on caminarem per un esperó de roca per anar a cercar la part superior, tot i això la part de dalt també és força interessant.
La via, tot i la seva llargada, és ràpida de fer i en unes 4 o 5 hores podem acabar-la si anem per feina.
Amb posterioritat a la publicació d'aquesta ressenya, he rebut informació d'una via oberta l'any 2004 pel Pau Tomé i l'Amadeu Pagés " la Porta dels Somnis" que en la seva 4a i darrera tirada passa, en el tram final, per la mateixa placa que aquesta via, i per tant comparteixen recorregut. El Sergi Parcerises, que també ha escalat la via Alba...oi? n'ha fet una ressenya.



Descens: Un cop arribats a la part més alta de la paret, darrera nostra veurem la creu del "Mirador de la Creu". Haurem de pujar resseguint la carena en direcció a l'esmentada creu i quan haguem pujat uns 200m i la carena planeja abans de començar la pujada final a la creu, una gran fita ens marcarà el punt a on hem de baixar en diagonal a la dreta i anar a buscar el camí que trobarem 50m per sota ( perdem uns 15m de desnivell) Un cop al camí, aquest ens retornarà a peu de via i amb 1h15' arribarem a l'aparcament de la zona de picnic de la Codolosa.



1a tirada. El Jordi a la R1.


2a. tirada. Fent el sostre. A2e

3a. tirada. Sortida de la R2

4a. tirada.

5a. tirada. darrera de la 1a part de la via. El Jordi en el pitó que assegura aquesta tirada fàcil.
En aquest punt, la via creua o coincideix amb una via anterior " La Porta dels Somnis" que puja per la seva esquerra.


6a. tirada caminant. Veiem la continuació de la via a la part alta.

7a. tirada. R6 comoda. 1 unic parabolt a la tirada.

8a. tirada. molt maca.

9a. tirada. Sortida vertical de la R8.

Espectacular pont de roca de la R.9


10a. tirada. ultima en la que escalem. Caldrà muntar la R.10

Final de la via. Tirada que es fa caminant excepte els 5m inicials en els que cal grimpar.

11 comentaris:

joan asin ha dit...

Ei bona aquesta queda apuntada, enhorabona.

Gatsaule ha dit...

També me l'apunto! Bona feina!!

Joan Baraldes ha dit...

Ei Joans,
La via és maca, variada i molt llarga, crec que agradarà.
Jo hi hagués posat algun bolt més a l'inici de la 4a tirada, i en algun altre punt per marcar millor el recorregut, però com que la via l'ha obert el Jordi, ell és qui ha decidit l'equipament. Espero que els repetidors no s'emportin els pitons que asseguren la via i que tothom la pugui repetir en condicions.
salut i a tibar.

Parce ha dit...

Fa bona pinta, enhorabona!

M'agradaria saber com està d'equipat la segona meitat del L5 i la mateixa reunió (R5).

Fa algunes setmanes vaig fer una via que comença més a l'esquerra de la vostra, i aquest tram que us comento (segons la ressenya/foto que heu fet) coincideixen.

Salut i fins aviat.

Parce

Joan Baraldes ha dit...

Bon dia Parce.
A la 5a. tirada només hi ha un pito a 10 m de la R ( es veu el punt a la foto) la resta de la tirada és molt fàcil i està neta. La reunió la varem fer llaçant un arbre.
A la part alta de la via hi trobaràs.
R6. neta(arbre)
7a. tirada 1 bolt
R7. neta (arbre)
8.a tirada 1 pitó, 1 pont de roca i 3 bolts
R8. neta ( arbre)
9a. tirada 1 bolt
R.9 1 pont de roca
10. tirada 1 baga en un arbust.
R.10 neta.

Quina via vas fer tu? per on puja?

salut ia tibar

Mingo ha dit...

Enhorabona Jordi i Joan. Doncs jo també l'aniré a tastar, però no tinc clar on comença, la via dels peluts no sé quina és.
Salut

Jaumegrimp ha dit...

Ep Joan, sembla una bona via, però dura no? sobretot a l'inici.

Joan Baraldes ha dit...

Mingo, Amb la foto de la ressenya i la de la primera tirada no tindràs cap problema per trobar-la. La via comença a peu del camí i te una A i el nom escrit a la roca. Comença uns 100m després del Torrent Fondo.

Jaume no és una via difícil, i quan te passos díficils estan ben assegurats i sovint no son obligats

Amadeu ha dit...

Yeee! una via a la dreta de la Porta dels Somnis! aixó no es veu gaire sovint.Em moro de ganes d'anar a pujar-la.Aquests dos serrats em tenen hipnotitzat desde que van obrir la Matarratas i la Oferta Especial.
Per fi algú s'ha decidit a obrir els esperons de la part superior.
Moltes feliçitats!
Amadeu

Parce ha dit...

L'altre dia vaig anar a repetir-la i, la veritat, només la part de dalt se salva. A la part inferior li falta una bona pluja per netejar la roca.
Per cert, un clau del L4 s'hem va quedar als dits i, el clau del L5 contamina el L3 de la Porta dels Somnis.

Parce.

Amadeu ha dit...

Ei! s'ha creat un petit embolic.En Pau i jo no hem fet (En ting moltes ganes) la Alba ...oi?.I aquest croquis es d'en Parce.
Salut
Amadeu