13 d’oct. 2014

El Puro. JOPUMA i Combinació de vies


 Combinació de tres vies.

La línia de la JOPUMA al puro vista des del Sabardó

Aquest dissabte teniem el Toni lesionat i ens calia fer una via sense aproximació. Jo feia uns quants anys que havia escalat a la zona de la presa de Camarasa però ja no recordo gaire el que hi havia fet, així que vam anar a fer alguna via del puro.
Anàvem dues cordades i amb les ressenyes de la zona, però tot i així ens va costar trobar les vies i saber que estàvem fent.... coses de l'edat que ja no perdona.
Mentre el Jordi, el Joanet i el Pany cercaven la seva via, el Toni i jo vam trobar una cadena que ens portava a l'inici de la variant anònima de la via JOPUMA al puro. Ens hi varem posar i en va resultar una via no gaire difícil però molt maca de fer i amb passos verticals i molt bonics. Pel que vam deduir, la via JOPUMA comença pujant per una canal terrosa a on hi ha una corda per arribar a la R0 que va ser la nostra R.1.
La variant d'entrada i la via JOPUMA estan equipades amb parabolts i es pot posar algun friend per millorar-ne la seguretat.
Vi recomanable.
Quan escalàvem  la tercera tirada vam veure una línia de parabolts que pujava per la nostra esquerra i que ens va fer molt bona pinta, així que vam rapelar la via i vam posar-nos a escalar la variant directa del Gutiérrez, que és una via molt maca i ben assegurada de 32 m que es pot fer en dues tirades de 17 i 15m fins a l'inici de la JOPUMA. Un cop allí vàrem continuar amunt per terreny ja conegut fins que ens vam desviar a l'esquerra a cercar els parabolts abans esmentats,  que sembla ser que son de la via Fiesta Vikinga, i que ens van portar de nou al cim per uns plaques molt maques i verticals.
Variant molt recomanable.

Finalment vam anar a la canal Est del puro , a on s'hi arriba amb l'ajut d'un tros de corda vella, pensant que hi trobaríem alguna via, però després d'escalar uns 15m sense trobar res i no veure cap assegurança més amunt, vam decidir baixar i cercar-ne més informació per un altre dia.

 Escalant la variant anònima.

 "2. tirada" o primera de la via JOPUMA

 3a. tirada de la via, la més vertical i maca de totes.

 foto cim-cordada

 El rapel molt aeri.

 Inici de lèntrada directa Gutiérrez.
 Segon tram de la directa Gutiérrez.

Intent de via a la canal est.... però no hi vàrem trobar res i la vam deixar per un altre dia si en trobem alguna ressenya.


6 comentaris:

carreteret ha dit...

M'agrada molt la combinació per fer la tirada de la Fiesta Vikinga. La faré un dia d'aquests.

Joan Baraldes ha dit...

Bon dia Joan Ramon,
Segur que t'agradarà ja que queda una via equilibrada en el V grau.
Per cert, saps si hi ha alguna via a la canal de l'altre costat del puro ( cara Nord...) ??

Salut i a escalar

joan ramon ha dit...

Hola Joan que jo sapigui per la cara més amagada del Puro no hi ha res. Per la canal (per on vau rapelar) puja la via Pura vida de V+ però desequipada.
Volia anar el dimecres per la tarda però els companys volien anar a fer esportiva... així que serà el proper dimecres. El Lluís Olondriz, crec que el coneixes, va fer la darrera vegada que va pujar al Puro la teva combinació.

Joan Baraldes ha dit...

Bon dia Joan Ramon,
Gràcies per la informació
Quan vam fer el 1r. rapel volat que et deixa al coll, vam veure que per l'altre costat hi pujava una via equipada amb expansions i ponts de roca i vam suposar que venia de la canal que et comentava.

Jaumegrimp ha dit...

No hi he escalat mai aquí, el Puro es veu molt atractiu i segur que no vau passar calor.

Joan Baraldes ha dit...

Jaume, aquesta pots apuntar-la per quan tornis a escalar, segur que t'agradarà.

Salut i a escalar