19 de gen. 2015

Via "Generosa"



Aquest dissabte vam pujar a Malanyeu a gaudir d'un matí de sol per escalar una via nova que l'Amadeu Pagès i el Joan Rovira fa poc van obrir a la dreta de la via Aina. La via aprofita uns panys de paret verge a on semblava que ja no n'hi havia cap més.
Per fer la via, que no te cap reunió muntada, es  poden aprofitar les 3 de la via Aina o bé fer-les aprofitant blocs i arbres que trobareu a la línia de la via.
Com és habitual a les vies de l'Amadeu hi trobareu poc equipament i en ocasions costa veure per on va la via, però amb una mica d'intuició i sabent que puja a la dreta de la via Aina i que a la seva dreta hi ha una gran canal a on no hi haureu d'entrar, podreu seguir-la sense massa problemes. Cal que porteu un joc complert de friends i cintes per llaçar sabines.

1a. tirada. 35 m V. Comença uns 5m a la dreta de la via Aina. Una baga groga en un boix que hi ha a uns 8m us marca la línia de la via. Aquesta tirada te una dificultat de IV-V amb algun pas que podria ser una mica més. Hi trobareu 2 pitons i 3 o 4 bagues.

2a. tirada. 35 m 6a-. La tirada comença marxant a la dreta de la R.1 de la via Aina, de fet es pot xapar un parabolt d'aquesta via, i va a buscar una placa molt vertical i llisa assegurada amb els dos pitons a on hi ha el tram més difícil de la tirada, un pas que pot ser de 6a-(A0).

3a. tirada. 20 m V+ (1 pas) assegurat amb un pitó i una baga en un boix.

Per baixar ho podem fer pels rapels de la via Aina. Amb una corda de 60m es pot fer en tres rapels, els dos darrers molt justos.
Via d'aventura en la que el pas de les cordades sanejaran la roca i la faran més agradable i segura. 

Recomanable.

 Assegurant un pas  de la 1a. tirada.

 El Toni superant els pas clau de la segona tirada.

 Entrant dins la vegetació a l'inici de la 3a. tirada.

Mentre nosaltres fèiem aquesta via, el Joan Oliva i el Joan Abril escalaven uns metres a la nostra dreta la via Directa Alarcón.

Alhora el Jordi i el Joanet, que rumiaven quina via escalarien,  finalment es van posar a la via Nadal .

 El Joanet arribant a la R.1 de la Nadal.

 Al fons el Joanet i el Jordi a la R.1 de la Nadal



Un cop acabada la nostra via vam anar a fer la via Bonys Benignes. Aquesta via te una entrada molt bruta de vegetació que fa difícil veure a on comença. De fet nosaltres la vam iniciar uns metres més a la dreta, a on hi ha un burí amb una xapa recuperable. Posteriorment, al rapelar, vam veure que més a l'esquerra hi havia 3 ponts de roca molt vells de color negre que porten en línia recte fins a una reunió "opcional" de dos pitons.
Com que per la línia que vaig escalar no hi vaig trobar res, hi vam deixar muntats dos ponts de roca.
Un cop a aquesta reunió calia sortir-ne amb un pas molt potent que com que no vaig veure clar i tenint en compte lo atrotinats que estan els dos pitons de la reunió, vam decidir baixar i deixar per un altre dia aquesta via.

Arribat a la R.1 "opcional" de la Bonys Benignes.

A la reunió i vàrem deixar les bagues renovades i un maillon per rapelar.

1 comentari:

Amadeu ha dit...

Felicitats per la primera repetició de la Generosa! celebro que us ho hageu passat bé. La via es força "callete" amb vegetació i trams amb roca regular. Tots els llargs, però tenen passatges interessants.
Efectivament, la Bonys Benignes, comença més a l'esquerra del buri, segueix ponts de roca ( si son negres, els pots canviar i posar-ne de colors)i arriba als dos pitons, que no son pas la reunió. La via continua cap a l'esquerra i amunt superant uns bonys de roca extraordinària i cantos gegants que des de sota no es veuen. Quant hi torneu segur que tindreu més fortuna!
Salut
Amadeu