2 d’oct. 2012

Nova via a la Magdalena Superior. via " Terra Lliure"

 

Recorregut aproximat de les vies.

Fa uns mesos, quan estava amb el Manolo restaurant la via Charlot a l'ullal de la Magdalena, van aparèixer dos escaladors, el Lete i el David, per escalar la via Amistat d'Estiu a la Magdalena Superior, una via que el mateix Lete ens va dir que l'havia obert feia 30 anys. Com que varem pujar per vies paral·leles, vam poder anar parlant amb el Lete i, mentre escalava la via original cercant els pocs burils que hi ha, ens va explicar que algú havia equipat una via amb espits, a la que tothom anomenava erròniament Amistat d'Estiu, i que ell havia desequipat ja que trepitjava una part de la seva via original i també la Mingo Arenas.

En un principi vaig oferir-li la meva col.laboració per restaurar la seva via Amistat d'Estiu, però ell finalment va preferir obrir una via nova que havia de passar entre l'Amistat d'Estiu original i la Simón. Així que aquest setembre ens varem trobar per obrir des de sota aquesta nova via. La via s'inicia a la part esquerra de la rampa inicial, supera el llavi inferior característic d'aquesta agulla, i creua tot aprofitant la R1 de la seva via "Amistat d'estiu" per després anar clarament a l'esquerra i pujar per un pany de roca lliure de cap via.
Aquí teniu el resultat de la feina feta, que podria canviar si finalment hi tornem per posar algun parabolt en el darrer tram de la 3a. tirada, a on el Lete i va posar una flor de pitons que varem treure durant la 1a. repetició i una baga en un marlet.
Parlant de l'altre via, personalment crec  que, la "falsa" via Amistat d'estiu , que molta gent feia ja que estava generosament assegurada, s'hauria de tornar a equipar. Això ho vaig comentar amb el Lete i ell, que voldria conèixer als autors d'aquesta via per comentar el tema, em deia que estaria disposat a restaurar la via, respectant els trams, com el de la primera tirada, que no trepitjava cap via, i cercant una línia nova, quan aquella trepitjava alguna via pre-existent. Això però serà un altre capítol que pot tenir continuïtat en el futur.


Dades generals.

- Via: “ Terra Lliure ” 130m 6a ( V+/ A0 obligat)

- Oberta:  per Manuel Pérez i Joan Baraldés el setembre del 2012

- Zona: Montserrat. Gorros. Magdalena Superior

- Orientació:  Est

- Equipament: Parabolts, pitons

- Material necessari: 8 cintes exprés. I joc de friends

- Aproximació: Pujarem fins l’estació superior del funicular de Sant Joan i, un cop allí, en 5’ arribarem al peu de via.

- Descens: Un rapel de 55m o bé dos de 10 i 35m

1a. Tirada. 25 m ( III-), Inici de l’escalada pujant per un tram molt senzill a on no hi ha cap assegurança però a on hi  podrem emplaçar friends o tascons.

2a. Tirada. 35 m. ( V+) Comença amb un tram difícil i fi assegurat amb 3 parabolts. Superat aquests metres inicials la via continua uns 15m per una placa tombada i de bona roca fins a trobar un pitó i tot seguit fa una clara diagonal a l’esquerra fins arribar a la R.2 (3 parabolts i un pitó)

3a. Tirada. 25 m. ( V+) Comença amb uns passos molt fins a la vertical de la reunió per després fer un clar flanqueig a l’esquerra fins arribar a la R.3.(2 parabolts, 1 espit vell i un pitó)

4a. Tirada. 20 m. ( 6a ) Comença amb uns passos molt fins a la vertical de la reunió per després encarar la part més difícil de la via fins arribar a la R.3.(5 parabolts )

5a. Tirada. 25 m. ( V+) Comença amb uns passos fins a la vertical de la reunió, passa pel costat de la Reunió de l’Amistat d’Estiu i encara l’arribada al cim de l’agulla per un esperó molt vertical amb roca excel·lent.(5 parabolts )

El Lete equipant la 5a. tirada, que era la única que ens quedava per equipar aquest diumenge.



Escalant la 3a. tirada


 El David encarant el 6a de la 4a,. tirada

 Fotocim
Joan B , Lete i David



11 comentaris:

joan asin ha dit...

Ei haurem d'anar-hi aviat,

Joan Baraldes ha dit...

Hola Joan,
Quan hi vagis, tingues en compte que a la tercera tirada, un cop passat el segon parabolt, hauràs d'anar clarament en flanqueig a l'esquerra sense veure cap assegurança, hi trobaràs una fissura per un alien i més amunt una presa molt gran que es pot llaçar, a continuació si tires recte entraràs a la R.2 de l'antiga amistat d'estiu i si continues flanquejant entraràs a la R.3.

Manolo ha dit...

Ja veig que ha quedat unaq vía guapa. Una mica forta per a mi, però segur que es fará molt. Sort i donali records al Lete, aquet home no para jajajaja.
Ens veiem
Manolo

Joan Baraldes ha dit...

Gràcies Manolo,

Com que varem rapelar la via, i el darrer rapel el varem fer de la R.1 de la teva via Simon, vaig aprofitar per reforçar-la amb un parabolt a l'espera del dia que la restaurem tota.

Salut i a tibar

Amadeu ha dit...

Hola Joan,
Esteu molt treballadors !
Una pregunta: la via comença a la dreta de l'Amistat d'Estiu, pero allà tambè hi comença la falsa Amistat d'Estiu.On ha quedat el començament de la falsa? Estaria molt bé per aclarir el tema, ja que hi esteu posats,un bon croquis sobre foto de les tres vies.La falsa Amistat la vaig fer fa una anys, i em va semblar que durant molta estona va independent (uns 4 metres a la dreta)).Per fer justicia ni hauria prou en no respectar els seguros de la part en que es solapa amb l'Amistat en lloc de desequipar tota la via.
Records i salut
Amadeu

Joan Baraldes ha dit...

Hola Amadeu,
Estic completament d'acord amb tu i de fet això és el que li vaig proposar al Lete.
Crec que caldria tornar a equipar la Falsa Amistat d'Estiu allí a on no coincideix amb cap via, i variar-ne una mica la línia a on trepitjava altres vies.
L'inici de la Falsa Amistat està en el llavi característic de la part inferior de l'agulla, a 6 o 8 m a l'esquerra de la R.1 de la via Terra Lliure, i a 6 o 8 m a la dreta de la R.O de la via del Simon.
Si t'hi fixes bé i veuràs els 3 suports dels espits de la que era la R.O.
Una bona solució podria ser que els que van obrir les dues Amistats d'Estiu es posessin d'acord en aquest tema.
Penjaré la ressenya que comentes al bloc.

Salut i a tibar

Anònim ha dit...

Buenos dias Joan . Soy uno de los aperturistas de la llamada´´ falsa amistad déstiu ´. La via se llama ( o llamaba ) LA BELLA EASO, antes de la desafortunada actuacion del señor Lete. Fue equipada por Jordi Dalmau y Francisco Belmonte hace unos años.Tu croquis aclara muy bien la situacion de la vias en este pany de paret. Es de agradecer tu aclaracion para ver la incongruente y desmedida actuacion del señor Lete . No tengo ningun afan de protagonismo por ello mi silencio , pero cada cosa en su justo sitio.
Sobre el reequipamiento de LA BELLA EASO pienso que es mejor dejar opinar a la gente que la escalo y si lo ven necesario. Si es asi cuenta conmigo.
Salud.

Joan Baraldes ha dit...

Bon dia Francisco ?
Moltes gràcies per fer aquesta aportació d'informació.
Personalment et diré que les dues vegades que vaig escalar " La Bella Easo" em va agradar molt i vaig poder gaudir d'una línia que, al estar generosament equipada, em va permetre escalar en el meu límit.
Com ja he comentat abans, jo la tornaria a equipar i, el mateix Lete, també em comentava que li agradaria poder-ho parlar amb vosaltres ( no sap qui sou) per arribar a un acord per a modificar la línia en els punts a on coincideix amb altres vies.
Si ho vols, jo us puc posar en contacte, i m'agradaria col.laborar en la resolució d'aquesta situació que crec que seria bo per tot el col.lectiu d'escaladors.

Salut i a tibar

David ha dit...

Felicitats Joan i Lete!! una via molt maca, els últims tres llargs són molt verticals i macos de fer.

Anònim ha dit...

Bones!! Doncs deu ni do quina barreja d'equipaments que mhi he trobat... desde espits a burils rovellats despres parabolts novissims... Crec que he anat fent un llarg de cada via... Tant libre albedrio no s 'hauria de permetre jajajaj despres no s'entenen les linees desde peu de via!

Anònim ha dit...

Francisco Belmonte, tu o Dalmau teneis que ver con la otra via del gorro frigi, tambien llamada la Bella Easo?, no se encuentran datos de esta via .......