16 de des. 2013

via "El jardí dels avis"



Aquest dissabte vam anar al cingle de la To, unes parets que hi ha a sobre de la Nou de Berguedà, i que tenen un entorn i un paisatge excepcional. Fa uns anys, en la meva primera visita al cingle, va coincidir que havia plogut els dies anteriors i, com que la molsa negra que hi ha arreu de la paret estava completament humida, ens va fer desistir de l'escalada que volíem fer-hi. La segona vegada hi vaig anar acompanyant al Joan , (Muntanyenc)que ha obert la majoria de les vies de la paret, i que em va fer de guia!
Aquella vegada vaig gaudir de l'escalada, tot i la llunyania de les assegurances ja que jo anava de segon de cordada, i que la roca em va semblar força especial... quan no hi ha molsa és molt adherent però a la vegada sembla fràgil i no me'n refiava gaire.
Aquesta vegada teníem la intenció d'escalar dues vies, "L'Esperonet Utopia", oberta pel Llorenç i que està més assegurada que la majoria de vies de la paret, i una de nova, " el Jardí dels avis" que la ressenya deia que estava equipada.
Com que anàvem dues cordades, el Toni i jo vam anar al " Jardí dels avis" i el Joanet, el Vicenç i el Jordi a "l'Esperonet utopia"

Jo sempre agraeixo que la gent equipi vies i reconec el merit que te la feina d'equipar-les, però la via " El jardí dels avis" no em va agradar per diversos motius.  Tota ella te força vegetació, la primera tirada segueix una línia fàcil però bruta, en comptes d'anar a buscar un pany de roca neta i vertical que hi ha a l'esquerra. La segona tirada continua per un diedre força brut de vegetació i terra. la tercera te 3 trams de corda fixa per poder superar 2 passos amb terra i un tram molt llarg de terra i vegetació i la 4a.... bé la quarta vaig acabar fent A0 a tota la part superior de la tirada.
En definitiva va ser una via en la que hi vàrem escalar molt poc i, veient la corda de la R.4 des de la que havíem de rapelar per poder anar a fer l'altre via, no ens van quedar ganes de continuar i vam decidir esperar que els companys acabessin la seva via i tots junts vàrem baixar a peu fins a recuperar les motxilles i trobar el cotxe.

La via està equipada amb espits i parabolts i no cal portar material suplementari.Amb 12 cintes en tindrem prou.
La instal.lació de rapel que hi ha a la R.4 no em va agradar ja que te una anella lligada a una corda que no treballa en angle sinó que està completament recte i per tant no triangula les forces. Hi ha un parabolt que no s'aprofita per fer el rapel. Caldria canviar tot el muntatge.
Si es vol baixar caminant, el millor es baixar direcció nord per on el bosc sigui més net, fins a trobar un corriol que està senyalitzat amb marques grogues i llavors seguir-lo cap a la dreta ( Est) ja que ens portarà fins el coll on el deixarem per agafar  un corriol que baixa direcció Sud-Est i que ens portarà fins els abeuradors ( possible aparcament) i/o fins el camí de la masia de la To si hem deixat el cotxe més avall.

 El Toni escalant la 1a. tirada.

 Sortida de la R.1 per terreny brut.

 El Toni superant un pas brut amb l'ajuda d'un tros de corda.

 El Toni en els passos verticals de la 3a. tirada que vam acabar fent en A0...

 La molsa que sovinteja tota la paret del Cingle.

 Inici brut de la 4a. tirada.

 Passant en A0 els metres finals de la via.

 El Joanet escalant la darrera tirada de l'Esperonet utopia.

 El Joanet a la R.3 i el Jordi i el Vicenç sortint de la R.2 en un tram molt aeri i espectacular.

 Magnifiques vistes del Pedraforca i el Cadí

 Foto-cim -cordades

7 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Veig que la To no et convenç Joan! la veritat que si veu molta vegetació i molseta, les fotos de la cordada del costat no anínem gaire la veritat, però alguna cosa deu tenir quan el Joan C. li agrada tant!

Amadeu ha dit...

Personalment considero el Cingle de la Tor un lloc extraordinari amb una roca meravellosa.
El Jardí dels Avis no es representativa. Aquesta via creua la Dau de Brou.Està equipada per dalt amb tant poca fortuna que no surt ni en lliure. Hi trobarem amb abundancia el pitjor de la paret...

Joan Baraldes ha dit...

Jaume.
Segur que els companys que feien l'altra via van gaudir escalant més que nosaltres.
Amadeu.
La veritat és que aquesta via te molta terra i vegetació. El Cingle de la To és un lloc extraordinari, ara bé, la roca et pot donar sorpreses....

Gatsaule ha dit...

Totalment d'acord, Joan. Nosaltres hi vam anar diumenge i em va refermar en un fet: la part de la paret situada a l'oest de l'Esperó i l'Esperonet, no té res a veure en quan a qualitat amb la paret principal. De fet, per això no vaig intentar fer-hi cap obertura, aquí....

Joan Baraldes ha dit...

Ei Joan,
Si les vies que vas obrir a l'altre pany de paret (E) fossin una mica menys expo, segur que s'escalarien molt més perquè l'indret és preciós.
Salut i a escalar

Mohawk ha dit...

No són expo, són com el propi aperturista :P

Gatsaule ha dit...

Però si hi ha llargs que tenen més de 2 o 3 parabolts!! ;)

En general es poden protegir molt bé i sempre tens bona presa de peus, però sobretot, com diu el Mohawk, sóc molt vago equipant!!