30 d’oct. 2023

vi de "l'Ona" al Mercadal superior

 


Aquest dissabte, uns dies després d'haver obert la via "A l'ombra del Mercadal superior", vàrem netejar i equipar aquesta via, que puja directament a la R.2 de la via abans esmentada.

La via de l'Ona te les mateixes característiques que la primera, està equipada per no patir per la roca que sempre et fa dubtar si és prou bona, i cerca una línia recte per arribar a la R.2, que ambdues vies comparteixen així com la tercera tirada.

Dificultat 6a (obligada V/A0)

La línia està molt sanejada però, tot i així, caldran repeticions per deixar-la més neta.

Tot i que les tres reunions estan equipades per rapelar, és aconsellable grimpar fins la cresta i baixar caminant. Les vistes des de dalt son espectaculars i el corriol de baixada et porta al cotxe en 15 minuts.

Salut i a escalar







6 comentaris:

Manel&Ita ha dit...

Joan, veient l'experiència de la primera via, calia obrir-ne una altra a tocar?. Encara que l'equipament sigui bo el risc de caiguda de pedres és molt alt amb aquesta roca tan dolenta i si a sobre ni obres una altra el risc és més gran si coincideixen dues cordades. Costa trobar-li sentit en aquest tipus de vies.. Bé, és una opinió personal.

Joan Baraldes ha dit...

Manel, totes les opinions són respectables, la teva i la dels altres escaladors que ja han repetit la via.
Nosaltres hem fet una bona neteja de les vies per evitar la caiguda de pedres i, és cert que sempre en poden caure,tot i això som els primers que hem gaudit escalant tot i que la roca no es bona.
Els futurs repetidors ens donaran la seva opinió tan vàlida i respectable com la teva.
Gràcies pel comentari.
Salut i a escalar

Aniol ha dit...

bones,crec que ja fa temps que aneu una mica passats de voltes,cal obrir d aquesta manera,sou conscients de el que esteu fent?les vias tenen que respirar ,vau ataxonar un munt de vias a la pared de la puja al Solsonès,llavors li va tocar el torn a Vilamala,i ara al mercadal,i crec que sou els mateixos que a Corbera,a mi hem sembla perfecte que obriu ,pero uns minims de coherencia i dignitat,alguns exemples:vias sobre carreteras,apretades,algunes mal equipades,poc respecte per el taranna de la zona o la comarca....sius-plau pareu,obriu pero diversifiqueu els llocs ....

Joan Baraldes ha dit...

Hola Aniol.
En resposta als teus comentaris, que són totalment respectables i que t'agraeixo, dir-te que tot i que hi ha escaladors que possiblement estaran d'acord amb tu, n'hi també molts d'altres que ens ha agraït i felicitat per l'obertura de les nostres vies.
Tot depèn de moltes coses i les opinions, formulades com la teva, totes són respectables.
Nosaltres diversifiquen i hem obert en moltes zones d'arreu de Catalunya, a hores d'ara hem obert 120 vies. Montserrat, Alós de Balaguer, Abella de la Conca, Malanyeu, Corbera, Odèn, Vilamala,....
Quan obrim una via la nostra idea és, si es possible, obrir-ne varies de properes per així poder-hi escalar diverses el mateix dia.
Solen ser vies no gaire dificiIls pensades per escaladors com nosaltres amb un grau baix, l'edat no perdona.
8ntentem equipar les el millor possible i tot i això segur que en alguna no ho hem fet prou bé, però podem revisar-les i millorar si ens dius quines.
Salut i a escalar
Joan

Aniol ha dit...

a mi hem sembla perfecte el estil de vias que obriu,el que no estic d acord es que les obriu sempre acaparant tot una pared ,i crec que haurieu de desmontar el que vau obrir a la pared de la pluja,el risc de pedras a la carretera es massa alt.

Joan Baraldes ha dit...

Aniol,
Pel que fa a les 4 vies situades a l'esquerra de la paret de la pluja, que van ser les primeres que vàrem obrir en aquell indret, certament el risc de caiguda de pedres era molt alt, i per això mateix hi vàrem fer una bona feina de sanejament fent caure, amb previsió de que no passes ningú per sota, moltes pedres que podien caure i netejant la carretera de les pedres caigudes.
Posteriorment vàrem obrir més vies a la dreta, ja que allí el bosc de sota impedeix que caiguin a la carretera.
En posteriors repeticions, mai ens ha caigut cap pedra ni tenim cap comentari en sentit contrari.
Si en alguna cosa esmercem moltes hores quan obrim una via, en comptes d'escalar, és en sanejar-la el millor possible ja que nosaltres em podem ser els primers afectats per la caiguda de pedres i els companys i altres repetidors també.
Personalment he escalat vies a on costa de seguir la línia de la via perquè al obrir-la no es va fer cap tipus de neteja. Els obridors que obren així tenen els seus arguments, completament respectables, i si no agrada escalar així, la solució és triar una altra via.
Tot son estils i tots han de ser respectats.
I encetant un altre tema, a Malanyeu darrerament algú es dedica a treure les primeres xapes de les vies, o a desequipar reunions cimeres. Això personalment trobo que no es respectable, i fins hi tot suposa posar en perill a futurs repetidors ja que si consideren que no hi cal, es tant fàcil com no xapar-la.
Gràcies de nou pels teus comentaris i per la manera correcte com els exposes.
Salut i a escalar