8 de març 2009

Ager: agulla de l'Embut


Aquest dissabte van baixar de Peralada la Marta i el Jordi. Després de molt rumiar varem decidir portar-los a conèixer les parets d'Ager i escalar a l'agulla de l'Embut.Allí hi ha unes vies d'entre 3 i 4 tirades que recentment han estat reeequipades amb bolts i que tenien bona pinta.La idea era fer la via el Cerdito Valiente (6a obligat), però abans escalfar en alguna via més fàcil.
Tant a la carretera com a la pista i varem trobar força neu, i això ens va fer patir pensant en l'hora de marxar, ja que la darrera pujada abans d'enllaçar amb l'asfalt, si està nevada o enfangada, pot resultar díficil per els cotxes sense tracció a les 4 rodes.
Un cop a la pista, ens varem trobar amb una furgona de la que hi sortia en Francesc Sunyol i uns quants companys que anaven a fer una de les vies que ells havien obert, la Badalona. Després de saludar-nos, en Francesc ens va anunciar la propera obertura d'una via a la paret de l'Altar ( Malanyeu) que pujarà més a la dreta de la Vinga Vinga i d'altres que també hi ha obert ell.
Deixem el cotxe a tocar del gran bloc que hi ha a la pista i es puja per un corriol que hi ha 25m abans de l'esmentat bloc. En 10' estem a peu de vies i ,mentre que el Jordi Pardo i la Marta es posen a fer la via " Blues del Gamarús" ( 5+), que te una B picada al inici de la via, nosaltres decidim, per no perdre temps, posar-nos a la via " El Chicho Moñón" ,amb la intenció de fer la primera tirada d'escalfament i després seguir-los a ells.
El Jordi, quan estava en el pas de 5+ de la segona tirada, ens comenta que el troba molt difícil i que li sembla que abandonarà. Després de mirar-s'ho força estona tira amunt i patint molt el passa, però ens comenta que el grau el veu molt més alt o que ha caigut alguna presa que facilitava el pas. Nosaltres, al veure que aquell pas era més difícil del que ens pensàvem, decidim continuar amunt per la nostra via que, tot i ser de 6a+, es pot fer en A1 (com jo vaig fer). Aquesta via te una R3 intermitja però és millor continuar fins a dalt i fer la R4 del Cerdito Valiente.
Així doncs, al cap d'una estona cada cordada havia fet una via i ,tot seguit ,ens posàvem a fer la del Cerdito valiente, que te un porc picat a l'alçada del primer bolt.
La segona tirada (6a) també va resultar més difícil del que deia la ressenya, però el Jordi se la va treure en lliure. Jo la vaig fer amb passos d'A1 i escalant quan la distancia entre les assegurances no em permetien arribar-hi des dels estreps.
La roca és bona i les vies estan ben assegurades, però ens va semblar que les graduacions de la dificultat estava per sota de la real.

Durant l'aproximació a les vies varem trepitjar força neu

El Jordi a la R2 de la via " Blues del Gamarús"
En Jordi Seguí a la 1a tirada de la via " El Chicho Moñón"
Jo mateix a la 2a. tirada del " Chicho Moñon" 6a+ (A1)
3a tirada del Chicho Moñon
R1 de la via "el Cerdito Valiente"
El Jordi i la Marta a la R3
El Jordi, la Marta i jo un cop acabades la via.

6 comentaris:

Mingo ha dit...

Epppp que guapos que esteu. On està exactament això al lloc on li diuen l'embut??. Vinga Joan fins la propera.

Eduard ha dit...

Interessant post. La ressenya la tenia, però només tenia referencies de "La Chica sin voz" -que per cert diuen que està força bé (v+ obligat)- i pel que dius pot ser una bona manera de completar un dia a Àger ja que la paret es troba al final del camí de baixada, no?

Joan B ha dit...

Aquestes vies, estan al final del camí de baixada ( veure recuadre vermell a la foto de la zona que hi he penjat). Poden ser "la torna" d'una via llarga a la paret, o bé una jornada per si mateixes, ja que si ens fas dues o tres quedes ben servit.

Gatsaule ha dit...

No coneixia aquesta zona, gràcies per las referències i la bona ressenya!

Llorenç ha dit...

je je je!! aquestes ressenyes sempre me les miro al bar d'Ager per si algun dia baixant estic fort posar-m'hi...però mai m'he plantejat anar-hi expressament!! una bona proposta per tornar a Ager!! Merci Joan!

Jaumegrimp ha dit...

Un motiu més per visitar els Puntals d'Àger, aquestes vies no les tenia controlades, gràcies per la informació!