12 de maig 2011

Les dues Portelles. Parella d'Asos


Una altra tarda escalant a Agulles i aquesta vegada hem pujat a les dues Portelles. Aquestes dues agulles potser son les més emblemàtiques de la Regió, encara que només sigui perquè tots hi hem de passar per sota cada vegada que hi anem a escalar.




Les ressenyes estan tretes de la Web del Balcó de la Lluna. A la de la Portella Gran hi he modificat mig grau la dificultat, ja que em sembla que s'adiu més a la realitat.

L'aresta GAM de la Portella Petita és una via que, si bé ja fa anys havia fet 2 o 3 vegades, tenia moltes ganes de repetir perquè sempre que passes per sota sembla convidar-te a que l'escalis.
A la via Normal de la Portella Gran hi vaig anar quan tenia 17 anys, amb bota rígida i amb la corda lligada al pit. Llavors va ser per mi una escalada de dificultat, vaig aguantar amb l'esquena una caiguda del company quan estava escalant al tram d'artificial i vaig patir molt en els extraplomats metres de la darrera tirada, Hi tenia una mena de deute pendent i ahir me'n vaig refer amb un bon regust de boca i satisfacció.

Portella Petita. Via Gam.

1a. tirada 35m. III. No varem veure cap assegurança. tirada fàcil

2a. tirada 25 m. A0/V. Inici del tram vertical en A0 per a continuació pujar per una placa de V mantingut a on trobarem prou expansions fins a la reunió.

3a. tirada 30m. A0/V. Comença amb un pas d'A0 potent i una sortida fina. A partir d'aquí la paret s'aplana i l'escalada és fàcil tot i que cal fer-la amb compte perquè únicament hi trobarem 2 expansions abans d'arribar a la R.3
Material : nosaltres varem emprar unes 10 cintes exprés i algun friend petit.

Portella Gran. Via Normal

1a. tirada 10 m. II. Molt fàcil, es pot pujar desencordat.

2a. tirada 20 m. A2e / IV+ Per arribar al primer cap de buril i posar-hi una plaqueta recuperable cal fer un pas d'esptalles o bé aprofitar l'esparrec d'un parbolt i posar-hi un plaqueta i un cargol. En els 10m d'A2e les assegurances que hi ha son ferros molt vells i bagues atrotinades, però de moment aguanten. La sortida en lliure no és difícil gràcies a una sabina que hi ha. La R2 original crec que es feia a sobre mateix de l'artificial, però jo vaig pujar uns metres més fins a trobar els troncs secs de dues sabines i una fissura a on colocar un bon friend.

3a. tirada 15m. IV+ Nosaltres varem pujar per un diedre fins a l'alçada del barret somital per després flanquejar a la dreta a buscar la sabina que serveix per fer la R.3. No varem trobar cap expansió ni cap clau, però es poden llaçar dues sabines i posar un friend. Sembla ser que la via original flanquejava una mica per sota de per on ho varem fer nosaltres.

4a. tirada 15 m IV+. Sortida molt vertical que et tira endarrere però amb bona presa. Passats el 5m inicials, l'escalada esdevé més fàcil. No hi ha cap assegurança i, tot i que es pot posar alguna cosa, és millor no aturar-se i fer ràpid els passos inicials. Abans d'arribar al cim podrem colocar un bon friend.

Material: Cal portar bagues llargues, friends i tascons

Descens: 1 rapel de 50 metres per la mateixa via ens deixa al peu de l'agulla.

Dues vies recomanables de fer


En Lambert a la 2a. tirada de la GAM que va empalmar amb la 1a. tirada

En els passos d'A2 de la portella Gran

En Lambert a la 2a. tirada de la Normal de la Portella Gran

L'aresta GAM vista des de la Portella Gran

El recorregut de la Normal de la Portella Gran

2 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Dues bones vies i ben a l'abast! la guia d'agulles treu fum!

Manel&Ita ha dit...

Ben cert són dues agulles que són bones de repetir, jo també en tinc un bon record i les he repetit en diverses ocasions. Endavant!!!!