26 de juny 2012

Puntal de la Magdalena Sup. via " Charlot" restaurada



Ressenyes de l'època en que es va obrir la via



Aquest dilluns va ser una data històrica ja que la casualitat va fer que els 2 escaladors, que fa 28 i 30 anys que van obrir vies a la Magdalena superior, repetissin alhora les seves respectives vies.
Per un costat en " Manolo" Muñoz , que l'any 1984 havia obert la via "Charlot" al puntal de la Magdalena superior i que mai més havia repetit, va tornar a fer, un cop restaurada, la seva via 28 anys després.
A la mateixa hora va arribar, quan nosaltres estàvem fent la 1a tirada de la Charlot, en "Lete" i un company de cordada, per repetir la via "Amistat d'Estiu" que ell havia obert fa 30 anys. Ells van fer la via original, ja que la que darrerament tothom anomenava "Amistat d'estiu" i que estava molt equipada amb espits, era una via nova que va trepitjar la original i que algú ha desequipat !!
Veure escalar al "Lete" per la seva via original que només està equipada amb algun buril vell, feia posar els pels de punta. Jo em vaig oferir, com en el seu dia vaig fer amb el Manolo, a acompanyar-lo a fer la via i a canviar els burils per parabolts i, com que a ell li va encantar la idea, suposo que aviat quedarem per fer-ho.

Però anem a la via Charlot. Aquesta via la vaig descobrir l'abril de l'any passat i em va sorprendre molt favorablement, ja que tot i semblar que puja per un pany de roca dolenta, a mesura que vas pujant la roca millora molt i acaba siguen molt bona en els darrers metres.
Ja llavors vaig comentar al "Manolo", l'escalador que l'havia obert feia 27 anys, que li calia una restauració dels vells espits que hi havia, ja que estaven totalment rovellats. Aleshores el Manolo em va dir que tenia pensat fer-ho ben aviat.
Els mesos havien passat i fa pocs dies vaig tenir la oportunitat de tornar a contactar amb el Manolo i va ser quan em va dir que encara no ho havia pogut fer perquè no tenia cap trepant. Així fou com li vaig oferir acompanyar-lo a restaurar la via amb el meu material i aquest cap de setmana la via ha quedat restaurada.
Hem posat parabolts de 10mm i algun de 8mm inox. al costat dels espits vells ( que ara caldrà anar a treure) i hem reforçat totes les reunions. Encara hi queda algun espit o buril vell que estava força bé i que assegurava passos poc difícils, però s'han canviat el 90% de les expansions.
Si aneu a repetir-la estic segur que tindreu aquesta sensació de començar a escalar una via poc atractiva però acabar-la amb un bon regust de boca.

Aproximació: Per arribar al peu de via cal seguir el camí dels Gorros i quan estiguem a sota la cara N de la Magdalena superior, grimpar per un pany de roca tumbada, en diagonal cap a l'esquerra, com si anessim a fer la via Amistat d'estiu. Un cop al peu de l'inici de les vies de la Magdalena superior, haurem d'anar a l'esquerra, passar per sobre d'un tronc caigut, que ens permet pujar al inici del Puntal de la Magdalena i grimpar 10m fins la R.0.
material: amb 7 cintes en tindrem prou. ( o 13 si enllacem les dues darreres tirades)
Descens: Un rapel de 30m

Un parabolt nou al damunt de l'espit vell amb maillon rovellat de la R.0


El Manolo escalant la 1a. tirada i arribant a la R.1

El Manolo Arribant a la R.2

El "Lete" apretant a la sortida de la R.2 de l'Amistat d'estiu

El "Lete" a la R.3 de l'Amistat d'estiu


Un servidor iniciant la 3a. tirada de la Charlot.

7 comentaris:

laura pi ha dit...

Fa temps que vaig veure aquesta via i ara mateix la tenia oblidada, gràcies per refrescar-me la memòria. Amb la feina feta i info de primera mà ja no hi ha excusa per no anar-hi!

Salut, tàpia i Montserrat!

lete ha dit...

Joan, Gracies per els comentaris i les fotos ( no en tenia cap de la Amistat d'estiu), va ser una tarda amb bona companyia i com dius historica per la trobada,quina casualitat!!! quan tinguis una estona quedem per restaurar-la i repetir-la,records i fins aviat.

Jaumegrimp ha dit...

És un luxe anar a restaurar amb l'aperturista, bona feina!

Manolo ha dit...

Hola Joan, creec que hem fet una bona feina i estic content. Va ser un plaer escalar amb tú, com tambè tornar a veure al Lete i demés. Veig que les tardes son bones per escalar al estiu jajaja. Gracies Joan per tot i estem amb contacte. Manolo. P.D. Una abrazada per Lete.

Joan Baraldes ha dit...

Josep i Laura,
Segur que la via no us desagradarà.
Lete,
Ja quedarem per anar a restaurar la teva. El teu company no m'ha enviat cap foto i no se com posar-me en contacte ni amb ell ni amb tu !!
Jaume, te la recomano.
Manolo, ara encara cal anar a treure tota la ferralla vella per tal que la via quedi bé. !!
La propera a restaurar pot ser la Simon .

Salut i a tibar

Anònim ha dit...

Buenas Joan . La via a la derecha de la amistad es la bella easo, muchas veces confundida con la anterior. Para tu información ha sido desequipada por el señor Lete, para mas altura de su ego , asi se pierde temporalmente un bonito itinerario del torreon de la magdalena superior.

Joan Baraldes ha dit...

Bon dia Anònim.
Tens més informació d'aquesta via.
Al Gorro Frigi hi ha una via que es diu la Bella Easo, al costat de la via Opera prima, no et confons amb aquesta ? Hi ha dues vies amb el mateix nom a les dues agulles ?

Salut i a tibar