16 d’oct. 2012

Lluis Baciero

Segons informa el diari Regió-7, l'escalador de Sabadell, Lluís Baciero, que treballava pel patronat de Montserrat, va morir ahir quan va caure d'uns 20 m d'alçada metres estava treballant a la zona d'escola d'escalada que el Patronat i la FEEC havien equipat a la Miranda de Sant Joan ( Gorros).
Els "talibans", havien tret uns 30 ancoratges de la zona i en Lluís, que estava revisant l'estat en que havien quedat les vies d'escalada quan per algun motiu va tenir l'accident, va ser la primera víctima mortal d'aquests "escaladors"  que consideren que la vida i la seguretat dels altres està per sota de la seva opinió de com cal equipar o escalar.
Arribar a causar un accident mortal, si és demostra que ha estat aquesta la cuasa, és sobrepassar una línia vermella que pot tenir serioses consequencies per qui ho ha fet i per tot el col.lectiu d'escaladors, que per un costat lamentem la mort d'un company, amic o conegut, i per laltre, que podem veure com la justicia i els tribunals finalment entren a dirimir actes d'equipament i desequipament de vies d'escalada i les conseqencies que en poden provocar.


22 comentaris:

TRanki ha dit...

Company, independentment de les causes i dels debats potser es un moment de reflexio i respecte vers familiars i amics...
Que aquesta sigui la primera entrada que tribes en buscar informacio d aquest accident és lamentable...

Deixem la politica una estona i potser que parlis mes del Lluís si és el que realment et sap greu...ja hi haura temps per instrumentalitzar-ho tot, no creus????
Un record pel Lluis no estaria malament, i si li sumes el condol oer la família ja seria el més correcte...
Atentament

Els Visas ha dit...


Pregarem per ell i per tots els que pateixen la pèrdua ...

Josep R.

Isidre Escorihuela ha dit...

Totalment d'acord amb el Tranki...

Joan Baraldes ha dit...

Tranki,
No voldria donar, amb el meu missatge, la sensació d'insensibilitat i si ha estat així, demano disculpes a la família.
La rabia del fet i de les possibles circumstancies de l'accident, m'han fet escriure al respecte d'una persona a la que només coneixia pels mails que ens havíem creuat tot parlant de l'equipament de vies a Montserrat.
que sigui aquest un record molt sentit per una persona que segur que s'estimava molt Montserrat i l'escalada.

Anònim ha dit...

El Tranki ho ha dit tot. Tio! no et ratllis

Anònim ha dit...

Lo siento mucho. No conocía personalmente a Lluís pero he tenido el gusto de trabajar con él en varias cuestiones sobre la difusión de las regulaciones en Montserrat. Hace poco además lo entrevisté y charlamos sobre esta cuestión.
Lluís era una persona coherente, razonable y una pieza clave en la conexión entre escalada y gestión medio-ambiental.

Mi pésame a su familia, amigos y compañeros.

José Manuel Velázquez-Gaztelu

Anònim ha dit...

Tranki estic d'acord amb Joan B. He sortit molts anys a escalar amb Luis i la seva dedicació a la muntanya és inqüestionable i la seva lluita pels equipaments i els robatoris d'aquests.
Les coses s'han de dir com són.
Atentament

Lo Gall ha dit...

Hola Joan. Jo no vaig coneixer al Lluis, pero n'estic convençut que ens hauriam fet amics, ja que una persona que es preocupa en fer coses per altra gent em fa agafar trempera.El meu condol a la familia i amics i el meu rebuig a tota aquesta colla de "fonamentalistes barats" de moral dubtosa i que tan poca cosa donen, ni donaran ,a aquest fantastic mon de l'ascalada. Tambe penso , amb modesta opinio, que es el que el Lluis hauria dit , si no hagues sigut ell la victima? Crec que estaria molt indignat, cabrejat i braman en contra d'aquets "guardians de la etica ascaladora". Per al Lluis un himne i per a ells una "tifa"
LO SERGI

Joan Prunera ha dit...

La mort d'un escalador sempre es trista, molt trista, encara que sigui fent el que més li agrada. La l'astima es que, malauradament, sempre he cregut que tard o d'hora passaria una cosa així. La veritat, es molt trist i tots pagarem les consecuències. No tinc tota la informació que voldria per poder criticar però m'ho ensumo...
El meu condol a la família que a hores d'ara ho deuen estar passant molt malament. Vull creure i dessitjo que aquesta mort no sigui en va i que tots plegats posem una mica de seny.
Lluis, sempres estaras amb nosaltres

Anònim ha dit...

Vell company, tenaç mediador, montserratí fins l'ànima, descansa en pau, Lluís.

Jo ha dit...

El primer: donar el condol a família del Lluís i també tenir al Lluís en els nostres cors.

Responsabilitat ...

De bones fonts:

La persona o persones que equipin o sobreequipen una via d'escalada podrien Tenir responsabilitats civils, si hagués normativa legal al respecte (federació, ajuntament, etc.), A part de les ètiques / morals .......

La persona o persones que desequipen una via d'escalada, o que facin apologia sobre això, podrien Tenir responsabilitats PENALS (en cas d'accident) llevat que fos l'autoritat legal, previ avís amb "cartell" explicatiu a peu d'itinerari.

Anònim ha dit...

Realment es una macabra ironia que en Lluís hagi mort en aquestes circunstàncies.

No el vaig tractar gaire. Ens vam coneixer fent un cafetó previ a una reunió amb els talibans montserratins i em va semblar una persona digna del càrrec que tenia.

Sens dubte una gran pèrdua pel mon de l'escalada i per Montserrat.

El meu condol als familiars

Josep

Anònim ha dit...

El meu condol a la familia i amics.
Crec que questionar ara les causes de l'accident sense saber-ne res pot ser molt poc favorable per la comunitat d'escaladors. Supossem coses que no sabem encara.
Crec que ningú té ganes de que veure com la justicia/politica es fica dins de la muntanya...o potser si? això és un reflexe de la nostra societat de "cocomenjats".

Anònim ha dit...

Pel que m'ha arribat, i tinc raons per creure que son fonts fidedignes, anaba sol no está clar que la manca o fallida d'algún anclatge manipulat hagi estat la causa directa del fatal accident. En tot cas s'està investigant. Però aixó no treu que si no s'hages produit el desequipament ens hauriem estalviat aquesta perdua de la cosa mes valuosa que tenim, la vida d'una persona, bon escalador i millor persona en aquest cas. El meu condol a familiars i amics i a tota la comunitat escaladora que sempre sentim de forma especial la perdua d'un company encara que no el coneguesim personalment.

Joan C

Anònim ha dit...

L accident no es directament causat per cap.defecte o manipulacio.d qnclatges, es mes les causes son molt confuses, donat que en paralel a la caiguda li estaven petant la furgo.
Coincideixo en que la presencia del Lluis alla era per mirar de gestionar un conflicte emtre integrismes, un conflicte localitzat en una zona concreta i atiat per persones.concretes d ambdos bandols i que el Lluis sempre va mirar de encaixar per tal que no repercutis a la resta dl colectiu que ni li va ni li ve.
Els verdaders causants d aquest desenllaç.son els que sempre l han liat, uns i altres, i aixo em fa una rabia terrible.
El Lluis sempre ha estat una persona justa que tant respectava la evolucio de l escalada, com la historia i les vies com eren...no l encaixeu enlloc mes que en de la persona que es va haver de menjar tots els marrons i alhora haver de bregar amb els descerebrats de les dues tendencies...una mica de respecte, que usar un mort per profit propi es per vomitar...

Anònim ha dit...

Anonim, per alusions, ja que fas servir les meves paraules, "manipulació d'anclatges", i en el supossat de que et refereixis al meu comentari, crec que he dit que no se sap que aixó hagi estat la causa directa, i afegiré que sembla que no, que aquesta no ha estat la cuasa directa, peró no se sap ben be de cert, com tu mateix dius, la causes son confuses i he llegit en algún mitja que s'està investigant. Jo m'inclino a pensar que no ha estat la causa directa. El que si es clar que ho ha estat indirectament i, fent servir les teves paraules, els vertaders causants no son ni els uns ni els altres, el causants nomes son les persones, que no se sap qui son, que van fer aquest desequipament i que van donar peu a que el Lluis fos allà amb aquest fatal desenllaç.

Joan C

roger ha dit...

El que es podria fer és seguir el rastre digital deixat per aquesta gentusa als blogs, encara que siguin "anònims" suposo que amb una denuncia es podria fer. Per exemple:

http://xavidiez.blogspot.com.es/2011/12/indignado-ladrones-o-talibanes.html

"
Anónimo dijo...

ja està bé sagal aneu a enmerdar les parets a la pedriza que alla sereu benvinguts , abans taliba que marine espanyol
19 de diciembre de 2011 14:09:00 GMT "

Anònim ha dit...

ELS QUE DISCUTIU O VOLEU ESBRINAR EL PERQUE.. SOU UNA COLLA DE PATETICS, UNA MICA DE RESPECTE PER UNA PERSONA QUE A MORT, PELS SEUS FAMILIARS I AMICS, LES RAONS ARA SON EL DE MENYS.

Jordi_Brasil ha dit...

Hola, are vaig a dir la meva!!!!!!.
Primer el meu condol per l afamilia yi amics, esta bem clar.

Are amb tranky i Cia tenen un problema greu, tambe quant per altres motius diguem "oscuros" va morir la Pitu, CristinaG.G. va sortir amb les mateixes paraules, tiu em sembla que la teva vocacio es de capella!!!!. aquella mort no valia l afalta de un puto parabolt a mitja pared, ni la merda de chapes "minimezades" que ni ngu pot veure...en tarrago la va caga com sempre al restaurarla y no es pot dir que una via del aeri es facil.

Bueno anem per feina!!!!!

El robatori de aquestes chapes no va ser per equipar res ni per toca el collons al brasiler.....quant es van comenzar a dir acusacions contre el rosell i cia , yo mateix vaig dir que paresin, les coses no son per aqui, (un altre cosa es que el buitri , Frabncesc Rosell el chef dels talibans montserratins, enseny en el seu blog com deseqauipar y faci una campaña contra les restauracions....), pro penseu en lo que a mi ma rollat sempre pel cap, ja gent, molta, que es va empipar per que el patronat s'adueñes de una roca em propietat, y com reza el puto cartell que viu treure de sota l aroca, diu aixo es cedit a l afeec y ningu pot feri res, , ni equipar ni tocar, aqueste merda de escola, es va fer sobre vies antigues, y de una forma ridicula, saltanse tot lo que l aregulacio diu....es una incoherencia, y la ecam/feec, te molta merda espandigada per gorros, oxidats y podrits que no repara!!!!!...jo estic segur que l amort inutil del lluis va ser per aqueste causa......semanes abans el mateix Lluis, amb jordi monterde y yo, vem recorre la via jordi monterde que el talibans aquesta si, liderats pel "comedor de mierda" buitri, van desequipar... putser vem ser el ultims amb escalar amb ell abans del accident, y tinc que dir que si que es prenia amb serio el problema, va ser qui va obligar a rosell a tornar a equipar la que va robar en persona la samboiana del pla dels ocells y encara que no estaba d'acord amb la meva mania de pintar les chapes, m'entenia y eram amics. Are que cadascu tregui les seves.....yo no paro de demanar que treguin el puto cartell, de apropiecio indeguda....montserrat tota l aroca es dels escaladors y caminants de la roca, el patronat es el organ gestor, no el amo....y la feec es una vergonya pro tothom se la empaza, en ves de treures el seguro al caf frances de la ffme. tenim lo que ens mereixem a vegades!!!.

Espero que aquesta mort inutil faci recapacitar als talibans!!!, de veritat yo es vulgut que qui ses mata fos un dels que em roben a mi les chapes reunions y rappels....buitri, harry y cia.

Jordi_Brasil ha dit...

Air vem fer 3 vies de la cara sur de gorros y els talibans de monistrol del rosell el buitri y Cia han robat el rappels, reunions y seguros de varias vias....haber participat inderectement de la inutil mort de LLuis Baciero no els para.......

Roberto Blasi CEO ha dit...

Ayer me comentaron que han desequipado la via la arista de los espeleologos de Montserrat. Ahora tendremos que hacer blogs para avisar a la comunidad escaladora de los desequipamientos...
Mejor eso que ver mas accidentes.

Anònim ha dit...

Roberto Blasi, l'aresta de l'agulla dels Espeleolegs mai va estar equipada, excepte la reunió la tirada fins el cim es va obrir sense posar cap assegurança.

Ni han moltes vies, sobre tot les antigues, que es van obrir així. Si les vols repetir tindràs que asumir l'exposició i el risc que comporten.

Si ni ha gent que va equipan tirades o vies que mai han tingut assegurançes es pert l'esencia del primers escaladors i el caracter de la via. Ni han escalades per a tothom i per a tots els nivells i no cal farci de parabolts o scellements per a tot arreu. Sota aquest concepte de equipar, per seguretat, a on no ni havia, es podrien equipar vies com la Vudu o el Mirall i així eliminar el perill de grans caigudes en l'artificial extrem.

L'aresta de l'agulla dels Espeolegs requereix una gran concentració i tenir molt ben asumit el grau, es un repte. Una petita errada a pocs metres de la reunió es fatal.

No se molt be els detalls de la mort d'en Lluis, pero tota la penya de Ca la Montse el coneixia, era un gran escalador. Aquest esport que tan estimem es un esport perillós i de vegades molt perillós, en Lluis aixó ho sabia molt be.

De vegades ni han errades que porten a la mort, pero tambe ni han accidents mortals, aquets accidents de vegades son imprevisibles fins i tot per els escaladors més experimentats.
Aquest tema dona per a molt i la gent que confon el restaurar amb equipar, només fa que envolicar encara més la troca.

Potser una bona manera de començar a entendre aixó que dic seria coneixer la historia de l'escalada i RESPECTAR la via tal i com els seus aperturistes la van parir i alhora seria també un respecta aquells escalador-pioners de l'escalada a casa nostra.

Àlex Simòn