31 d’ag. 2015

Cingles de la Creueta. via "Matins a la fresca"


Fa uns quants dies amb el Toni vam estar explorant els Cingles de la Creueta, una aresta de roca calcaria que hi ha a sobre de la Nou de Berguedà. Aquell dia vam anar per un corriol fins a la meitat d'aquesta aresta i varem obrir una via de dues tirades, " Matins a la fresca" que puja per la cara Oest i per tant està a l'ombra fins el migdia.Material: La via "matins a la fresca" està equipada amb ponts de roca i només ens caldrà portar un joc complert de friends.

Aproximació: Aparquem el cotxe a la corba que hi ha a sota la casa Espades i prenem un corriol que s'endinsa dins del bosc. Passant pel costat d'un abeurador de les baques i seguint una mànega d'aigua, arribarem en 3 o 4 minuts fins el collet on el corriol travessa l'aresta i baixa cap a la vall de la casa de la Tó. Baixarem uns 10metres i a la nostra dreta hi veureu el peu de via.

La via no puja pel centre de l'aresta ja que per aquella línia hi vàrem veure un pont de roca vell i per tant ja hi ha una via de la que no en tenim cap informació. La nostra via va uns 10 m. més a l'esquerra, tot cercant l'ombra dels matins.

Descens: Un cop acabada la via anirem a la dreta i desgrimparem uns 15 metres de l'aresta fins a trobar una instal.lació de rapel que amb 30m ens deixarà a peu de via.

 El Toni obrint la 1a. tirada.

 Obrint la 2a. tirada.


Aquest dissabte vam iniciar l'escalada de l'aresta des de la pista i fins a la seva meitat, arribant al collet a on hi ha la via abans ressenyada. No hi vàrem trobar cap senyal de que algú hi hagi passat, però mai se sap.  Nosaltres hi hem deixat, en les 6 o 7 tirades que hi varem fer, diversos ponts de roca i un rapel per baixar el darrer ressalt.
La línia que vàrem seguir va ser la més assequible, amb algun pas de V i en general de IV i trams de II,  però a la primera i a la tercera tirades i ha plaques que, quan les obrim, tindran passos molt difícils.
A la via hi trobarem força vegetació i per tant ens l'hem de prendre com una escalada d'aventura, per practicar amb l'autoprotecció i cercar la millor línia per avançar, ja que tot i ser una aresta, presenta diverses possibilitats.
Accès:  Es pot aparcar el cotxe al costat mateix de l'inici de l'aresta, uns 100m més endavant del trencall que porta a la casa de la Tó.
El retorn al cotxe el farem per la pista per la que hem pujat i que passa pel costat de la masia Espades.

L'escalada a la segona meitat de l'aresta la tenim pendent per la propera visita a la zona.
Aprofitant una imatge del Google Earth podem ubicar l'aresta.


 Foto del tram escalat aquest dissabte feta des del darrer ressalt de les Agudes. La pista i l'aparcament del cotxe passa a peu de l'inici

 El Toni obrint els primers metres de la placa per on comença l'aresta. Assegurant-lo des de la mateixa pista


 La via te trams molt bruts que vàrem netejar una mica.

 Trams aeris.

 Trams fàcils a on grimparem més que escalarem.

 I trams a on haurem d'esquivar la vegetació per anar trobant la roca.


4 comentaris:

Gatsaule ha dit...

És tan bona com aparenta, la roca?

Joan Baraldes ha dit...

Hola Joan,

El calcari és excel.lent i les preses brutals, però al ser terreny verge hi ha blocs inestables que cal fer caure.Nosaltres hem sanejat el que hem pogut, però cal anar en compte amb les primeres repeticions fins que estigui del tot sanejada.

Jaumegrimp ha dit...

Una zona ben desconeguda per mí, gràcies per trèure-la a la llum; saps qui són els aperturistes de la via que vau trobar?
La roca sembla molt millor que la de la Tó.....

Joan Baraldes ha dit...

Ei Jaume,
No sabem qui son, ni tans sols si van arribar a dalt o només en va ser un intent, ja que no hi hem trobat res més.
La roca és molt bona però hi ha molta vegetació i cal netejar força.
Un zona a on trebant-hi una mica , hi poden sortir vies curtes i maques a l'ombra pels matins de l'estiu.