13 de juny 2021

"Ball de la Filomena" i " Macaguntu"

 Aquest dissabte tornem a Coll Roig a fer la nova via d'en Santi Sanz, El Ball de la Filomena. Per arribar-hi prendrem el mateix camí que cal fer per anar a la via del forat de les bruixes i, un cop a peu de via, ens desplaçarem uns 25 metres a l'esquerra i trobarem l'inici de la via. De fet ara hi ha un rètol uns metres més a l'esquerra que informa que s'està obrint una altra via, encara no acabada.
La via és pot fer en dues, tres o quatre tirades. Nosaltres la vàrem fer en dues però les cordes tenien molt fregament.
La primera tirada te uns passos molt difícils que es poden fer en A0, en la resta de via la dificultat baixa força. La roca, com en tota la zona, és molt bona. En els darrers metres no trobareu cap parabolt, però es pot assegurar perfectament amb friends.
Un cop al cim de la via trobarem el camí que ens permet baixar caminant tot passant pel final de les altres vies de la zona.
Baixem uns metres i ens situem a l'inici de la via " Macaguntu" que comença a 4m a la dreta del segon tram de la via " Tardor calenta". Aquesta via la vàrem obrir l'any passat, equipant-la amb una reunió intermitja i una 2a. a sota del camí de baixada, però al cap de pocs dies algú en va treure les xapes i va aixafar els parabolts.
Ara, la via està desequipada, però és pot escalar amb cintes als boixos i algun friend. La llàstima és que de primer és fa molt difícil pujar pel centre de la magnifica placa dels primers metres de la via, ja que els dos parabolts que l'asseguraven ja no hi son. Tot i això es puja bé per la fissura de la seva esquerra.
Als 30m es pot fer una reunió a on hi trobareu una baga en un pont de roca.
La segona tirada ja és més fàcil i no supera el IV grau. Un cop a dalt podem assegurar amb esquena o muntar una reunió amb friends, ja que també van des equipar la 2a. reunió.

Un cop feta aquesta via, vàrem pujar fins la part superior de la via " Malalts de roca" per repetir la magnifica darrera tirada. Allí també hi havíem obert dues tirades que permetien fer dues escalades molt interessants, però també van ser desequipades pocs dies després d'haver-les obert.
Al baixar veiem una reunió a peu de camí. Mirem avall i veiem que en Santi Sanz ja deu haver acabat d'equipar una nova via que puja seguint un diedre que va uns metres a l'esquerra de la malalts de roca. Un cop a baix m'apropo a cercar el peu de via i trobo un camí ja net i l'inici de la via,  uns 25 o 30 m a l'esquerra de la malalts de roca.


Un cop superats els metres difícils de l'inici de la via el ball de la Filomena.


Arribant al final de la via.

Superant els primers metres de la via Macaguntu 

Inici de la darrera tirada de la via Malalts de roca


Superant el diedre final.