15 de maig 2012

Els Ports. La Gronsa Sud, via "L'Esperó de la Lluna Plena"


El diumenge anem a repetir la via "L'Esperó de la Lluna Plena" que els "Kutres" han obert fa pocs mesos. El Llorenç i l'Antxi també venen a repetir-la i de passada faran caure unes quantes pedres més, per tal de que estigui més sanejada. Així que amb l'honor de portar al darrera als aperturistes de la via, fem camí cap aquest pany de paret de la Gronsa. En Wolfgang, la Neus i el Blai escalaran a la nostra esquerra tot fent la via " No vendas la piel del oso sin haberlo cazado" però ells ja tenen el sol a la via des dels primers metres i per tant tindran més calor que nosaltres, que no ens rostirem amb el sol fins la 5a. tirada.

La via està davant mateix de les Moles del Dom i per tant és molt fàcil de trobar el lloc. Compte però, perquè hi ha moltes vies a la mateixa zona, ja que cal seguir la línia que ens portarà al magnific esperó de la 5a. tirada.

Davant nostre i puja una cordada i, les pedres que fan caure, ens donen més d'un bon espant.

La 1a. tirada és molt fàcil i ens serveix per arribar al punt a on la paret agafa verticalitat. Només hi trobarem un clau abans d'entrar a la R.1
La 2a. tirada ja te passos molt verticals i de finura. Cal assegurar amb friends els primers metres i escalar entre parabolts.
La 3a.tirada no és molt difícil, però és la que te pitjor roca i caldrà pujar concentrats i posant friends a la fissura dels darrers metres de la tirada. Jo, tot i les advertències del Llorenç, em vaig posar de peus sobre la gran pedra rodona que dona nom a la via, i la veritat és que es mou una mica !!!
La 4a. tirada és la que te els passos més difícils, que estan entre el V i el V+, però 3 parabolts els asseguren prou bé.
La 5a tirada ressegueix un esperó estèticament perfecte, que ens permet fer una escalada inoblidable per la seva bona roca, dificultat assequible i verticalitat prou sostinguda.
La 6a tirada és una placa amb molt bona roca i uns primers 20 m molts bonics, per després perdre la verticalitat i esdevenir fàcil.

En definitiva , és una via en la que, tot i que te alguns trams de roca delicada i "Kutre" hi gaudirem dallò més, i si hi entrem una mica d'hora, tindrem ombra fins molt amunt.

Via molt recomanable


El Joan P. en els primers passos difícils de la 2a tirada

Escalant la 2a tirada. Foto feta pel Blai des de la seva via.

L'Antxi i el Joan P. a la R.2


Escalant les passos més finets i difícils de la via, a la 4a. tirada


L'esperó perfecte de la 5a. tirada.

El Joan P. i el Llorenç iniciant l'esperó de la 5a tirada.

El Joan Arribant al cim

l'Arantxa assegurant des de la R.6 a Llorenç amb els Estrets i les Moles del Dom al fons

5 comentaris:

Mingo ha dit...

Nosaltres també baixàvem però el divendres em vaig resentir del maluc i porto uns dies reposant bastant. La paret de la Falconera, ja em va cridar l¡atenció quan hi vam anar al decembre, però aleshores no teníem cap referència, guardo la que tu dones i les que va posar els Kutres.
Felicitats es devia estar bé pels Ports, són tan guapos.
Una abraçada

Koki ha dit...

Hola,

Jo estava a la cordada que us tirava pedres!! Ho sento, la via te alguns passos on és mot difícil que no caigui res! Millor no posar-s'hi amb cordades al devant… Peró la via és maravellosa, felicitats a l'Arantxa i en Llorenç per haver sabut trobar aquest magnífic itinerari i equipar-lo amb sentit comú (sense passar-se vaja…). Tots els llargs són interessant i bonics, fins hi tot a la part trencada: totalment recomanable. Aquesta via està condemnada a convertir-se en la gran clàssica de la Gronsa Sud!!!! NO US LA PERDEU!

Joan Baraldes ha dit...

Ei Mingo,

llastima que no vinguessis, hauria estat bé tornar a escalar junts.
Aquesta via de la Falconera és la mateixa que va posar el Llorenç fa un temps.
Hola Koki,
Sort que teniu mala punteria, je je je però ens vareu acollonir molt !!
Vosaltres us vareu llevar ben d'hora , com recomana el Pep Guardiola, que és el que cal fer en aquestes vies per no tenir a ningú davant

Salut i a tibar

Jaumegrimp ha dit...

Així que volies fúmer avall la Lluna Plena!! veig que vau aprofitar bé el cap de setmana i ben acompanyats, si no hagués hagut de treballar segur que us hagués acompanyat, els Ports i la companyia s'ho ben valien.

Llorenç ha dit...

Joan B! va ser tot un plaer anar al darrera vostre! je je je! vam poder aprofitar a fer una mica de neteja més sobretot a la sortida del sostre, ara queda molt més neta! tot i aixó cal recordar que estem a les Gronses! i sempre pot baixar alguna cosa...típic de la paret!!!! je je je