19 d’ag. 2023

via " Història inacabable". a la dent d'en Rossell

 





Aquest dimarts vaig pujar a la vall de Núria amb en Toti. Feia molts anys que no hi havia escalat i en tenia un record borrós, de fer una via amb molta calor i patint picor als braços degut a les ortigues i altres plantes per on passava la via i la corda.

La via escollida va ser la Història inacabable, ja que en Toti volia fer la via "Nano", massa difícil per mi i la via Kuru que jo li vaig proposar, ell ja l'havia fet dues vegades. Tot i així, sort en vaig tenir que ell va anar sempre de primer tot deixant cintes llargues a on poder-me agafar quan els passos eran molt difícils per mi.

Per trobar la via només ens caldrà seguir el recorregut de l'antiga via després d'haver superat dues tanques metàl·liques , superar la porta marcada amb el n.3 i travessar el túnel que queda a sota la via.

Per accedir al peu de via cal pujar a sobre del túnel tot grimpant per uns vells graons de ferro que ens porten a una corda fixa i a la xarxa metàl·lica que protegeix el camí de la caiguda de pedres. Nosaltres vàrem cercar la paret pujant uns metres i baixant amb un cert risc de caiguda per arribar a la R.0. a on hi ha un espit i un parabolt que aguanta una corda fixe. Segurament és molt millor arribar-hi passant a ran de la xarxa i agafant l'esmentada corda fixe per arribar a la R.0.

El primers metres van per un diedre negre a causa de la molsa i si vols unir les dues primeres tirades et caldran més de 20 cintes expres. Nosaltres vàrem fer la R.1 i la R.2.

Us he deixat varies ressenyes per tal de poder identificar el recorregut de la via. Com que es creua amb la via Ribetans pot causar algun dubte quina és la línia  correcte a seguir. Nosaltres un cop arribats a la R.5 vàrem continuar per una línia de parabolts nous que marxava a l'esquerra en comptes de tombar a la dreta a trobar un espit a sota d'un llunyà desplom. En aquest punt devíem agafar la via Ribetans, però unes tirades mes amunt vàrem acabar, després d'un desplom molt difícil, per les dues darreres tirades de la via historia inacabable.

Els darrers metres es fan per una canal herbosa a on una corda fixe ens ajuda a anar pujant.

Un cop acabada la via pujarem uns metres més fins a trobar-nos amb un corriol que agafarem en direcció dreta i que començarà a baixar fins a portar-nos a la plataforma de l'antiga via i al túnel a on hem començat a escalar.


Primers metres de la via., des de la R0 força còmoda a on hi podem arribar per una corda fixe.

En Toti a la R.1 després d'escalar més de 25m que marquen les ressenyes.


Primers metres de la segona tirada.


R.5 , punt a on deixem la via per anar a seguir una línia de parabolts que van a l'esquerra.