2 de maig 2013

Via "Tarannà Domèstic"



Aquest dimecres vaig pujar a Malanyeu amb el Xavi Solà amb la intenció de fer algunes vies noves que l'Amadeu Pagès ha obert a la part Oest de la paret del Devessó.
Acompanyats durant un tram del camí de la Neus que anava a caminar, vam arribar a peu de via després de tenir algun problema per travessar el torrent que, amb les darreres pluges, baixa molt fort.
La via la trobarem uns 10 m a l'esquerra de la via "Aina" i podrem llegir-hi el nom escrit a l'inici de la via.
La 1a. tirada te un pont de roca visible a uns 15m del terra i per arribar-hi farem un primer tram de IV. Passats aquests metres inicials arribarem a una lleixa i anirem a l'esquerra a on un nou pont de roca, que hi vaig deixar jo, ens senyala la continuació de la via per una placa maca amb roca a controlar. Arribem a un punt lleugerament desplomat, però que no és difícil, a on veurem un tros de corda que envolta una llastra i que ens assegura els darrers metres abans de la R.1 que farem en una gran alzina. 40m. 3 ponts de roca.

La 2a. tirada puja primer per un tram molt fàcil per després anar cercant les plaques amb millor roca fins que trobem una petita lleixa amb un pont de roca a on podem fer la R.2. 30m neta.

La 3a. tirada comença amb el pas més difícil de la via (V) que podrem assegurar molt bé i que te molt bona roca. Tot seguit arribem a la cresta de la paret, però encara podrem escalar uns 10 m més, fent una diagonal a la dreta, fins arribar a una sabina morta però resistent a on hi farem la R.3. 25m neta.

Descens: Uns 8 o 10m a la nostra dreta mirant la paret (Est) hi ha la R.3 de la via Aina que està equipada per rapelar. Només haurem de caminar per l'aresta per trobar-la.

Material: Un joc de friends complert i alguna baga savinera serà suficient per assegurar la via.

La via ens pot servir per complementar alguna altre escalada de la zona i per fer practiques de col·locació d'assegurances. Caldrà anar en compte amb la roca, que va millorant a mesura que es guanya alçada, fins que les futures repeticions netegin de preses inestables la línia per la que passa la via.

La Neus travessant el torrent aprofitant un arbre caigut que ens va fer de pont.

 Primers metres de la via. Jo vaig pujar per la dreta, per un tram força trencat però que varem netejar força. Per l'esquerra es veu més franc però la roca estava mullada. el 1er. pont de roca queda uns 5m més amunt.

 El Xavi, vist des de l'ombra de la gran alzina de la R.1,  muntant  la R.2

 Darrers metres de la via vistos des de la R.3

 El Xavi a la instal.lació de rapel de la via Aina.

 Un cop acabada la via, el Xavi volia fer alguna altre via més vertical i equipada i com que la via "Epirimountain", que era el nostre objectiu, estava ocupada, vam fer la via "Doraimon" també del Francesc Sunyol


1 comentari:

Lo Gall ha dit...

Ei Joan, bon lloc i bona via via per pasar una matinal sense estres. Queda anotada. Una abraçada.
LO SERGI