6 de maig 2013

Via " Tocant el Cel"


 Ubicació de les vies del costat esquerre (Oest) de la paret del Devessó.


Aquest dissabte Vam tornar a Malanyeu amb la intenció d'escalar una de les noves vies que l'Amadeu Pagès va obrir l'any passat a la part de l'esquerra de la paret del Devessó i una de les antigues i clàssiques de la paret, la Nadal . Amb el Toni vam començar per escalar la via " Tocant el cel" que ens havia de servir per escalfar braços i " coco" per després anar a la via Nadal, que feia temps que teníem a la llista però que no acabàvem de decidir-nos a fer-la, ja que les assegurances velles i la dificultat mantinguda en una paret molt llarga ens feien dubtar. La ressenya de la via Nadal en el següent post.

La via " Tocant el cel" no presenta grans dificultats i va cercant els trams de roca escalable per arribar a la cresta, allí hi trobarem una roca característica que, al tenir forma d'àliga amb les ales obertes, dona nom al sector.
1a. tirada. Marxa en diagonal a la dreta fins a posar-nos a sota d'una savina a on hi trobarem una baga llaçada al tronc. Superats uns metres més anirem clarament a l'esquerra per terreny cada cop més fàcil fins entrar dins el bosc a on farem una còmoda reunió en algun boix dels que hi ha sota la bonica placa de la segona tirada. Hi ha una fletxa marcada a la paret que ens indica que anem pel bon camí.
40m IV+ 1 baga llaçada en un arbre.

2a. tirada Un petit pont de roca i més amunt un segon pont de roca ens asseguren els primers metres d'una placa que un cop acabada ens fa anar a la dreta a cercar un pitó i a on hi trobarem els metres més díficils de la via.
30m.V. 2 ponts de roca i 1 pitó.

3a. tirada. Un flanqueix a la dreta, finet però amb bones mans, ens conduirà a la placa final de la via, molt maca i plena de fisures que ens permeten posar totes  les assegurances que volguem fins arribar al cim.
20m. IV. neta

Descens: Arribats al cim baixem a l'esquerra per una zona arbrada. Cal anar amb clara tendència a l'Oest cercant el millor lloc per on baixar.
Via distreta, que podem combinar amb d'altres de la paret, i que ens serveix per anar posant assegurances pròpies.

 Primera placa de la via. Llaçant la baga que hi ha en una savina.

 El Toni a l'inici de la segonatirada.

Arribat a la cresta, faig la 3a. Reunió amb friends aprofitant les fissures de les ales de l'àliga !!

4 comentaris:

Lo Gall ha dit...

Ei Joan!!!. hi va fer molta calor? un altra pregunta. Ara es bon temps per anar al cingle de la To? Una abraçada.
LO SERGI

Joan Baraldes ha dit...

Hola Sergi,
La temperatura va ser ideal durant tot el matí. Quan més tard estàvem fent la via Nadal es va tapar i va fer un bon xàfec que ens va deixar xops!!!
De moment encara es pot anar a Malanyeu i al cingle de la To perquè el sol no apreta gaire. Més endavant, la calor a Malanyeu serà molt forta, com a totes les cares sud, i cal escalar a la tarda, a partir de les 5
Al Cingle de la To no hi vagis si ha plogut el dia abans perquè la molsa de la paret la trobaràs mullada. L'indret és molt maco.

Jaumegrimp ha dit...

Una altra via per anar a Malanyeu! per cert la Tarannà domèstic que veig al croquis la conèixes?

Joan Baraldes ha dit...

Hola Jaume,
La Tarannà Domèstic la vaig fer la setmana passada. Si mires el bloc hi trobaràs la ressenya.

Salut i a escalar