30 de set. 2023

L'Escala. Cala Montgó. Punta trencabraços. vies: Escòrpora i Kalamar

 



Aquesta via oberta per Rumba Team l'any 2013 pot ser una bona manera de coneixer aquesta paret tan especial per les característiques de la seva roca.

Jo hi he pogut escalar gràcies al company Jordi Seguí que va atendre la meva petició i em va fer de guia en aquesta primera visita a la paret de la punta Trencabraços de la cala Montgó.

La via te , a banda de la seva roca especial, una aproximació a la R.0 tot curiosa, ja que cal des-grimpar amb molta cura fins arribar-hi, i un flanqueig en la primera tirada en el que, si caus, et mulles segur i potser t'ofegues degut al pes del material que has de portar a sobre. Molta cura en aquests primers metres a on hi trobarem un únic pont de roca abans d'arribar al primer químic ja a la plataforma que ens permet arribar a la R.1. Caldrà portar un camelot del 4 per assegurar el pas i algun altre friend mitja per la continuïtat del flanqueig.

L'inici de la segona tirada és fa amb un desplom que cal superar amb passos atlètics i assegurar-los amb un bon friend. Un cop passats el 4 primers metres la dificultat baixa i la tirada es fa molt bé fins la R.2

La tercera tirada comença vertical però amb bona presa fins que uns 8m més amunt trobem el pas més difícil de la via, amb poca presa, i que cal assegurar amb friends.

Un cop a la R.3, final de la via, ens podem desplaçar uns 20 metres a la nostra dreta (Est) , a on hi trobarem una antiga reunió d'espits molt rovellats, i uns 2 metres per sota, un ancoratge químic que et permet fer un rapel de 30m i aterrar en una còmode plataforma per iniciar, com vàrem fer nosaltres,  l'escalada de la via Kalamar, o les altres que comencen en el mateix punt.

Per seguir la via Kalamar haurem de cercar els ponts de roca que veiem a la paret (3) i deixar a la nostra esquerra els espits vells i rovellats de la via n.4 "desconeguda"

La via comença amb passos atlètics però fàcils fins arribar a una placa a on comença la verticalitat, i continuar per un diedre amb passos tècnics que ens portaran a la reunió des de la que hem rapelat.

Caldrà assegurar la via amb friends ja que només hi trobarem els 3 ponts de roca esmentats.

En les dues vies, els friends son imprescindibles per assegurar l'escalada.

Salut i a escalar.